CBR KEURING: RIJBEWIJS & DEELNAME VERKEER

De CBR keuring is onderdeel van de Gezondheidsverklaring die door het CBR verplicht wordt gesteld om een rijbewijs aan te kunnen vragen of te verlengen. Zij toetsen of weggebruikers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Doorgaans verlopen de aanvraag en de goedkeuring van de Gezondheidsverklaring vlekkeloos. 

Maar bij sommige gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen is er extra controle van een medisch specialist en oogarts nodig. Hetzelfde geldt als uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt. U dient dan na het invullen van uw Gezondheidsverklaring een keuringsformulier te laten invullen door een onafhankelijk keurend specialist.

De kosten van medische CBR keuringen worden niet gedekt door de verzekering. De tarieven vindt u onder tarieven onverzekerde zorg.

CBR keuring door oogarts bij OMC Amstelland

Voor een CBR keuring vindt u bij OMC Amstelland/Floaterlaser zo’n onafhankelijke specialist op het gebied van oogaandoeningen en oogzorg. We voeren jaarlijks honderden CBR keuringen uit die we vervolgens via het digitaal platform ZorgDomein doorsturen naar het CBR. 

Het is belangrijk dat de oogarts in kwestie met ZorgDomein werkt. Het CBR heeft zo direct toegang tot uw gegevens en dat zorgt voor een zeer korte verwerkingstijd van de keuring en de daarbij behorende formulieren. De papieren versies van de formulieren per post versturen kan soms lang duren (maanden). 

Een gezichtsveldonderzoek kan niet digitaal doorgestuurd worden. Mensen die bekend zijn met glaucoom moeten er dus rekening mee houden dat de verwerkingstijd bij het CBR langer zal duren.

In alle gevallen is het essentieel dat u bij het CBR zelf de Gezondheidsverklaring en de afspraak met uw oogarts op tijd aanvraagt. De doorloop procedures bij het CBR nemen veel tijd in beslag en het scheelt u tijd en kosten.

oogtest voor medische CBR keuring

WAT NEEM IK MEE NAAR DE CBR KEURING?

  • Formulier CBR keuring. Hierop staat een code voor het invullen van de digitale vragenlijst in het keuringsrapport. 
  • Geldig identiteitsbewijs

Hoe werkt een CBR keuring precies?

Tijdens de CBR keuring bepaalt een oogarts het gezichtsvermogen met en zonder bril, ieder oog apart en beide ogen samen. De pupillen worden ingedruppeld met pupilverwijdende druppels. Deze moeten 15-30 minuten inwerken (soms langer). De pupilverwijdende oogdruppels kunnen troebel zicht veroorzaken. Wij adviseren u daarom mee te rijden met iemand als u met de auto komt, of met de fiets of het openbaar vervoer naar de afspraak te komen. 

Als de pupil verwijd is kan de oogarts het netvlies beoordelen. Aan het eind van de keuring zullen we aangeven of u voldoet aan de voorwaarden voor verlenging van het rijbewijs. Indien u in eerste instantie niet voldoet kan het zijn dat u een rijtest moet ondergaan bij het CBR. U kunt bij hen terecht voor de verdere stappen.

Ons beleid

Het komt wel eens voor dat iemand op de grens zit van goed- of afkeuring. Ons beleid is om geen eigen patiënten te keuren uit de categorie waar enige twijfel over bestaat. Daarmee willen wij voorkomen dat de behandelrelatie geschaad wordt. Indien er geen enkele twijfel is over goedkeuring kunnen wij wel eigen patiënten keuren.

Veelgestelde vragen bij CBR keuring

Wanneer heb ik een CBR keuring nodig?

Het CBR toetst naast rijexamens ook uw rijvaardigheid. Daarbij is waarneming in het verkeer belangrijk. Voor het verlengen van uw rijbewijs dient u daarom een Gezondheidsverklaring in te vullen. In het geval van een lichamelijke beperking kan het zijn dat u een medische keuring door een oogarts nodig hebt. Hetzelfde geldt als uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt, of als u een rijbewijs C/D aanvraagt. 

Welke documenten heb ik nodig voor de keuring?

U dient een Gezondheidsverklaring in te vullen. Die kunt u online op MijnCBR regelen of bij het gemeentehuis in papieren vorm kopen. Digitaal gaat het uiteraard sneller.

Waar kan ik me aanmelden voor een CBR keuring?

Een medische CBR keuring vraagt u aan op de website van het CBR. Vervolgens maakt u zelf een afspraak bij een onafhankelijk keurend specialist.

Hoe bereid ik me voor op de CBR keuring?

U neemt in ieder geval een geldig ID,  de formulieren van het CBR, en uw bril (indien u die heeft) mee. U hoeft u verder niet op de test voor te bereiden.

Is het medisch onderzoek pijnlijk?

De medische oogtest is niet pijnlijk.

Wat is ZorgDomein?

ZorgDomein is het digitale platform waarbij veel (oog)artsen aangesloten zijn. Via ZorgDomein sturen medisch specialisten de gegevens en resultaten van keuringen en onderzoeken door aan het CBR. Op deze manier heeft het CBR snel toegang tot deze gegevens en wordt er sneller beoordeeld of u goedgekeurd bent.

Is Floaterlaser oogkliniek aangemeld bij ZorgDomein?

OMC. Amstelland/Floaterlaser oogkliniek is aangemeld bij ZorgDomein. Bij andere klinieken kan dat verschillen. Check dit dus van tevoren goed.

Wat gebeurt er als ik niet voor de CBR keuring slaag?

Dat hangt van de oorzaak. Als het zicht na een behandeling weer goed is kunt u alsnog worden goedgekeurd na een herkeuring. In sommige gevallen wordt u door het CBR uitgenodigd voor een rijtest.

Mouches volantes oftewel floaters

Verwijzing CBR

U krijgt van het CBR een verwijzing naar een oogspecialist om uw rijgeschiktheid te beoordelen. Indien u niet naar een specifieke oogarts wordt verwezen, heeft u vrije keuze. Bij OMC Amstelland bent u verzekerd van een CBR keuring door een onafhankelijke specialist op het gebied van oogzorg.

Behandeling op locatie

U kunt bij oogkliniek OMC Amstelland terecht voor diverse behandelingen van het oog. Alle behandelingen vinden plaats in de vorm van een dagbehandeling en vinden plaats in onze oogkliniek in Diemen, zo ook de CBR keuring.

Tarieven CBR keuring

Tarieven CBR keuring

De kosten van CBR keuringen worden niet gedekt door de zorgverzekering en vallen onder onverzekerde zorg. OMC Amstelland/ Floaterlaser oogkliniek hanteert diverse tarieven.

Back To Top