Skip to content

Nastaar

Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan vertroebeling van het lenszakje van de oude lens ontstaan. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. U zou dit met een beslagen ruit kunnen vergelijken.  Soms zijn er slechts plooien in het zakje die voor uitstralend licht zorgen (glare). Dit kan onder bepaalde omstandigheden het verslechteren. Meest bekend is bij autorijden in het donker.  Men spreekt in beide situaties van nastaar.

Nastaar is een onschuldige aandoening die met laser verholpen kan worden.

De behandeling

Met een laser kan een opening in het lenszakje “gesneden” worden, zodat weer voldoende licht in het oog kan vallen. Deze behandeling vindt op de polikliniek plaats en is volkomen pijnloos. Onder normale omstandigheden zijn bij een laserbehandeling van het oog geen specifieke complicaties te verwachten.

U hoeft voorafgaand aan de behandeling niks bijzonders te doen. Op de dag van de behandeling wordt u bij binnenkomst gedruppeld om de pupil te verwijden. Wanneer deze druppel is ingewerkt zal de oogarts de behandeling uitvoeren.

De behandeling wordt zittend uitgevoerd achter de YAG laser. U krijgt een verdovende oogdruppel in het te behandelen oog. Er wordt een contactglas op het oog geplaatst. Het oog wordt behandeld terwijl u met het andere oog naar een fixatielampje kijkt. De behandeling duurt niet lang.

Omdat uw pupil verwijd is, is het niet verstandig zelfstandig met de auto terug te rijden.

Na de behandeling is het mogelijk dat u enkele bewegende deeltjes in beeld ziet (floaters). Dit zijn kleine kruimels van het lenszakje. Deze verdwijnen over het algemeen na enkele dagen tot weken.

Een alternatief voor deze behandeling is een operatie, waarbij het zakje van de lens chirurgisch wordt verwijderd. Dit is echter een veel zwaardere ingreep dan de laserbehandeling en wordt vrijwel nooit meer uitgevoerd.

Een nastaarbehandeling valt onder de dekking van uw zorgverzekeraar.

hoe ziet nastaar eruit?
Back To Top