skip to Main Content

Chalazion (gerstekorrel)

Een chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van.

oorzaak en gevolg van cyste in de oog

Oorzaak

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).

Verschijnselen

Een pijnloze of een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

De behandeling

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de ellebooghuid dit kan verdragen) gedrenkte schone theedoek/ washand op het gezwollen ooglid.

Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel corticosteroïd‐houdende oogdruppels behandeld worden.

Indien het chalazion langere tijd bestaat wordt het onder lokale verdoving, door een sneetje in het ooglid verwijderd. Het sneetje wordt meestal aan de binnenkant van het ooglid gemaakt, zodat er niets van de buitenkant te zien is als het wondje genezen is. Daarna wordt er een drukkend verband met oogzalf gegeven, dit moet ongeveer 2 uur tot een halve dag blijven zitten. Direct na de behandeling mag de patient geen auto rijden.

In een aantal gevallen kan de oogarts ook kiezen om ontstekingsremmende middelen (corticosteroiden) in de zwelling te spuiten.

Een chalazion kan éénmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.

Bron: NOG Patientenvoorlichting | www.oogheelkunde.org

Back To Top