Skip to content

Glaucoom laser (SLT en YAG-iridotomie)

Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben. Bij het z.g. open kamerhoekglaucoom, kan met de laser de ‘afvoer’ van het oog verbeterd worden (laser‐trabeculoplastiek). Bij het z.g. gesloten kamerhoekglaucoom maakt men de afvoer van het oog vrij door met de laser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser‐iridotomie). Dit kan vaak ook in het acute stadium (acuut glaucoom) gedaan worden.

In het OMC Amstelland ondergaan jaarlijks tientallen mensen een laserbehandeling voor glaucoom. Dit is in de meeste gevallen een SLT laser (selectieve trabeculoplastiek) maar ook de laser iriditomie wordt regelmatig uitgevoerd.

SLT laser (selectieve trabeculoplastiek)

Dit is een veilige en pijnloze laserbehandeling die de oogdruk kan doen verlagen. In veel gevallen is het na een SLT laser niet meer nodig om drukverlagende druppels te gebruiken.

Voor de behandeling wordt het oog ingedruppeld met pupilvernauwende druppels (pilocarpine). Deze moeten 10-20 minuten inwerken. Zodra deze is ingewerkt wordt u meegenomen naar de SLT laser. Daar krijgt u een verdovende druppel en wordt een contactlens op het oog geplaatst. De oogarts kan via een spiegeltje in die lens de afvoer van het oog met de laser behandelen. Door behandeling zullen uw eigen afweercellen de afvoer van het oog verbeteren (vergelijkbaar met het verwijderen van haren uit een doucheput).  Het doel hiervan is dat de oogdruk lager wordt.

Na de behandeling kunt u in de meeste gevallen stoppen met uw drukverlagende druppels. U krijgt meestal een recept mee voor druppels voor enkele dagen. Na 1,5-2 maanden wordt de oogdruk gecontroleerd.

Mogelijke complicaties van SLT

  • Ontstekingsreactie (om dit te remmen krijgt u na de behandeling ontstekingsremmende druppels)
  • Verhoogde oogdruk

YAG-laser perifere iriditomie (YAG pi)

Voor deze behandeling is de voorbereiding hetzelfde als voor de SLT laser. Voor deze behandeling wordt een YAG laser gebruikt. Hiermee wordt een minuscule inwendige opening gemaakt in de iris zodat het vocht van achter de iris naar de afvoer voor de iris kan stromen. Er wordt geen opening naar buiten gemaakt maar een klein inwendige bypass. De opening wordt aan de bovenzijde van de iris gemaakt te voorkoming van ‘vals licht’. Dat is licht dat door het gaatje het oog binnen komt.

YAG-laser mogelijke complicaties

  • Bloeding (zeer zelden een probleem)
  • Optreden van ‘vals licht’ door de opening

Beide behandelingen zijn poliklinisch en hebben een laag risicoprofiel.

U kunt uitgebreide informatie vinden op www.oogartsen.nl

Mouches volantes oftewel floaters

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt naar de hersenen, waar men zich bewust wordt van wat het oog ziet.

Arts bij een floaterlaser behandeling

De behandeling

In het OMC Amstelland ondergaan jaarlijks tientallen mensen een laserbehandeling voor glaucoom. Dit is in de meeste gevallen een SLT laser (selectieve trabeculoplastiek) maar ook de laser iriditomie wordt regelmatig uitgevoerd.

Kosten floaterlaser behandeling

Wat kost het?

Het OMC Amstelland heeft geen contracten met zorgverzekeraars maar werkt op basis van restitutie. Dit betekent dat u van ons een factuur ontvangt die u binnen 28 dagen aan ons dient te voldoen. Vervolgens kunt u de declaratie zelf bij de zorgverzekeraar indienen.

Back To Top