Ga naar hoofdinhoud

Kies uw zorgpolis voor 2023: Polisscore 2023

Tot 31 december 2022 kunt u uw oude polis opzeggen. Daarna heeft u nog 1 maand om een nieuwe te kiezen. Regels van overheid. Er is in Nederland een wildgroei aan zorgpolissen. De 4 grote (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) hebben samen 85% van de markt in handen.  Net als fabrikanten van wasmiddelen voeren ze meerdere merken. De maakt de kans groter om klanten te krijgen. Een overzicht van de polissen staat hier. Er wordt in Nederland onderscheid gemaakt tussen wel gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg. Het OMC Amstelland biedt op dit moment alleen niet-gecontracteerde zorg.

De meeste zorgpolissen bieden volledige dekking van gecontracteerde zorg. Het OMC Amstelland biedt echter niet-gecontracteerde zorg. De vergoeding van niet-contracteerde zorg hangt af van welke polis u kiest. Wij hebben de polissen bekeken en beoordeeld op vergoeding en prijs. We hebben een winkelmandje gemaakt van 11 van de meest voorkomende diagnoses in het OMC Amstelland. De totale vergoeding daarvan hebben we opgeteld en dat vergeleken met de vergoeding die de zorgverzekeraar zal uitkeren. De polisscore is een afgeleide van de vergoeding gedeeld door de premie. Dit gaat alleen om verzekerde zorg. Niet over onverzekerde zorg zoals Floaterlaser, IPL en CBR keuringen.

Zorgpolistest 2023:

Alle echte restitutiepolissen bieden 100% vergoeding voor verzekerde zorg. DSW en Ditzo Vrije keuze pretenderen restitutiepolissen te zijn maar dat zijn ze absoluut niet. De meest voordelige uit de test zijn OHRA (Polisscore 10) en Nationale Nederlanden(Polisscore 9,9). OHRA is zo voordelig dat je je afvraagt waarom niet iedereen daar zit. Naturapolissen zijn een stuk minder overzichtelijk. Er zijn er heel erg veel, maar verzekeraars doen precies hetzelfde trucje als  fabrikanten van wasmiddelen. In de supermarkt bieden een paar producenten tientallen producten aan. Dat maakt de kans groter dat ze u als klant binnenharken. VGZ spant de kroon met 15 merknamen die nauwelijks van elkaar verschillen en alle een zeer matige vergoeding uitkeren voor cliënten van het OMC. Voor deze polissen zullen wij de coulanceregeling voor 2023 dan ook moeten versoberen. Van de grote spelers hebben Menzis en CZ hun tarieven nog niet gepubliceerd. Die staan dus ook nog niet in het overzicht. Een bijzondere naturapolis is de budgetpolis. Iedereen met gezond verstand zal dit type polis mijden.

Er zijn tussen naturapolissen enorme verschillen. In het overzicht zijn de polissen gemarkeerd met een kleur die de vergoeding aangeeft:   geel (vergoeding 70-80%), oranje (vergoeding 60-70%) , rood (vergoeding <60%)

Dit is een overzicht van het aantal polissen per zorgkoepel: ASR 4, Achmea 7, CZ 5, DSW 3, Eno 1, Eucare 3, Menzis 5, ONVZ 3, VGZ 17, Zorg en Zekerheid 3.  VGZ voert deze lijst aan en dat is geen goed teken: op 2 na scoren ze alle een dikke onvoldoende. Het lijkt er dus op dat VGZ vooral stuurt op kwantiteit om maar zoveel mogelijk klanten te lokken. Polisscore 2023 per zorgkoepel

ZorgPOLISSen sCORE 2023 Ranglijst:

OHRA 10 De Friesland zelf bewust 75% 7,8 UMC ruime keuze 5,7
Nationale Nederlanden Zorg Vrij 9,9 Achmea Ruime keuze 7,4 UC ruime keuze 5,7
ONVZ/VVAA/PNO 9,6 Prolife principe polis en budget 7,4 Unive Zorg geregeld 5,7
Zorg en Zekerheid Zorg Vrij 9,2 FBTO Basis plus 7,2 VGZ Basis Keuze 5,3
UMC Eigen Keuze 9,2 Jaah 7,4 IZA Basis Keuze 5,3
CZ Zorgkeuze 9,1 Ditzo  vrije keuze 6,3 IZZ Variant Basis 5,3
Aevitae Restitutie 9,1 ASR ruime keuze 7,0 UC Basis Keuze 5,3
Achmea Basis exclusief/Mensis Basis Vrij 8,9 FBTO Basis 7,0 Unive Zorg Basis 5,3
VGZ Eigen keuze 8,9 Ditzo  goede keuze 6,6 VGZ Bewuzt 4,8
ASR Eigen keuze 8,7 VGZ ruime keuze 5,7 IZZ Bewuzt 4,8
De Friesland alles verzorgd 7,8 IZA Ruime keuze 5,7 UC Bewuste keuze 4,8
Salland 7,8 IZZ Natura 5,7 Unive Zorg Select 4,8

Het overzicht van onze test kunt u hier downloaden

Beste uit de test restitutie:

 

Beste uit de test natura:
Uitstekende vergoeding niet-gecontracteerde zorg:
Redelijke vergoeding niet-gecontracteerde zorg:
Matige tot ronduit slechte vergoeding niet-gecontracteerde zorg:
Nog geen vergoedingen gepubliceerd (20 november 2022):

VGZ spant de kroon met 15 verschillende labels die allen veel minder vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg dan gemiddeld. Voor dergelijke zorgpolissen wordt onze coulanceregeling per 2023 verlaagd:

IZZ Variant Bewuzt= UC Bewuste Keuze = Unive Zorg select=VGZ Bewuzt = de laagste vergoeding van alle zorgpolissen tarieven 2023 Een betere naam zou zijn ‘Slechte Keuze’.

VGZ Basis Keuze= IZA Basis Keuze= IZZ Variant Basis = UC Basis Keuze= Unive Zorg Basis.  Een betere naam zou zijn ‘Iets Minder Slechte Keuze’ Ze vergoeden zogenaamd 70% maar dat is alleen in niet-gecontracteerde ziekenhuizen. In ZBC’s vergoeden ze max  56% maar meestal minder vergoeding ziekenhuis 70%  tarieven 2023

IZA Ruime Keuze = IZZ Variant Natura = Gewoon Zekur = VGZ Ruime Keuze = UMC Ruime Keuze = Unive Zorg Geregeld = Zorgzaam Basis . Deze polissen zijn nauwelijks beter. De vergoeding in een vergoeding ziekenhuis is 70%. In een ZBC is dat max 64% maar meestal minder. Je krijgt alleen die 64% als een ZBC zo’n hoog tarief heeft dat de 64% gehaald kan worden. Als de maximale vergoeding €100,- is en het ZBC een tarief heeft van €100,- dan krijg je maar € 64,- vergoed. Alleen als het tarief € 156,,- of hoger is krijg je die € 100,- uitgekeerd.    tarieven 2023

 

VGZ heeft een voor de klant nadelige wijze van berekenen van de vergoeding:

Citaat van de website van VGZ: ‘Wij berekenen dit als volgt voor verzekeringen met een maximale vergoeding van respectievelijk 60%, 70% en 80%:

60% van (80% van het gemiddeld gecontracteerde ziekenhuistarief) = 48%. De maximale vergoeding is 48% van het WMG tarief.

70% van (80% van het gemiddeld gecontracteerde ziekenhuistarief) = 56%. De maximale vergoeding is 56% van het WMG tarief.

80% van (80% van het gemiddeld gecontracteerde ziekenhuistarief) = 64%. De maximale vergoeding is 64% van het WMG  tarief’

Back To Top