skip to Main Content

Ervaring van Ton Reuvers

Speciaal uit Canada voor Dr. Feike Gerbrandy

De 67-jarige Ton Reuvers, geboren in Nederland en sinds 46 jaar woonachtig in Canada waar hij voor zijn pensionering werkzaam was als “Environmental Manager”, had ruim een jaar last van zogenaamde “floaters”: bewegende wazige vlekken in het beeld. De klachten werden dermate storend, dat een glasvochtoperatie (vitrectomie) werd overwogen. Omdat hij dat een te grote ingreep vond ging de heer Reuvers op zoek naar alternatieve behandelmogelijkheden. Die bleken er in Canada niet te zijn. Via een patiëntenforum op internet (www.floaterlaser.com) kwam hij terecht bij oogarts Feike Gerbrandy.

Waarom koos u voor een behandeling bij Dr. Gerbrandy?

Mijn Nederlandse afkomst en de uitstekende reputatie van Oogziekenhuis Zonnestraal maakte een behandeling in Nederland aantrekkelijk. We besloten het nuttige met het aangename te verenigen en ons verblijf te verlengen om familie te bezoeken. Mede doordat de behandelingen bij Oogziekenhuis Zonnestraal in Lelystad zo voorspoedig verliepen, kunnen we terugkijken op een zeer prettig verblijf in Nederland.

Kunt u de klachten die u ondervond beschrijven?

Mijn gezichtsbeeld werd verstoord door een donker web en ringvormige fragmenten en een soort wolkjes die zich voortdurend in mijn gezichtsbeeld bewogen. Dat was hinderlijk bij het lezen, computergebruik en autorijden.

Hoe heeft u de behandeling ervaren?

Ik had me van te voren uitvoerig ingelezen en de behandeling was dan ook zonder verrassingen. De behandeling zelf was pijnloos en duurde bij mij, vanwege het grote aantal floaters, ongeveer 30 minuten per behandeling. Het resultaat was, na de uitwerking van de verdovingsdruppels, direct merkbaar.

Oogarts Gerbrandy

De heer Reuvers ondervond veel hinder van zijn klachten. Op de zogenaamde Floater Severity Scale, een klachtenschaal van 1 tot 10 (waarbij 1 staat voor geen last en 10 voor heel veel last) scoorde hij 8. Na 1 laserbehandeling was dit teruggebracht naar 4 en is hij voor een 2e keer behandeld. Na de 2e Floaterlaser scoort hij slechts een 2.5. Dat is een goed resultaat.” Gerbrandy over de techniek: “Floaterlaser is een lastige techniek om onder de knie te krijgen. Ik pas deze techniek nu ruim 1,5 jaar toe en de resultaten worden steeds beter. Gemiddeld ondervindt 92 % van de patiënten die behandeld zijn dermate verbetering, dat men er geen last meer van heeft.

Een kleine 5 % van de met de laser behandelde patiënten knapt onvoldoende op en dient alsnog te worden geopereerd. De oorzaak is meestal dat de floaters te uitgebreid waren of zich buiten bereik van de laser bevonden. Een floaterlaser heeft veel minder risico’s en complicaties dan een operatie. Anders dan bij een operatie wordt bij een laserbehandeling het oog niet geopend dus is er geen kans op infectie. De kans op staar is erg klein (< 0,5% in tegenstelling tot bijna 100 % na operatie). De kans op een netvliesloslating is nihil terwijl dat na een operatie kan oplopen tot 9 %.

Bovendien is de herstelperiode te verwaarlozen: op autorijden de eerste paar uur na, kan een patiënt direct na de behandeling weer volledig functioneren. Deze voordelen maken dat een floaterlaser de behandeling van 1e keus zou moeten worden bij storende glasvochttroebelingen. In die gevallen waar het niet mogelijk is kan dan een operatie overwogen worden”, aldus Gerbrandy.

Tevreden met het resultaat

Ik ben tevreden met het resultaat, de behandeling heeft mijn kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. Alle lof voor oogarts Gerbrandy en zijn team: ik ben blij dat hij mij met deze techniek vrijwel volledig van mijn klachten heeft kunnen afhelpen.

Back To Top